Na výlet bez lidí #2 - Radyně

16. října 2021

Terka
Dnes tu máme 2. díl Na výlet bez lidí. Odpočiňte si v lese cestou na hrad. Jak se tam dostat? Co tam dělat? Čtěte tento článek.


Úvod

Dnes jsem tu já s druhým tipem na výlet bez lidí nebo na relaxaci v lese, když půjdete na hrad Radyně. Toto jsou místa v české republice, které můžete navštívit. Někdo radši jezdí k moři a druzí mají radši turistiku. Jestli jste ten typ turistů, tak neváhejte a vyražte.

Pokud byste se chtěli o nějakém místě také podělit, napište na terka4baterka@bladewood.cz. Pošlete nějakou fotku z tohoto místa a popis, co je tam zajímavé.

 

Radyně

Nedávno jsem byla na výletě na Radyni, protože nebydlím daleko, tak jsem tam přišla lesem. Kdybyste chtěli, můžete přijet i autem. Pod Radyní zaparkujete. Hned vedle parkoviště je restaurace, kde si můžete dát oběd. Kdybyste se chtěli ochladit, můžete si dát nanuk nebo zmrzlinu a jít po kamenných schodech nahoru ke hradu. Vstup je zdarma. Pouze pokud chcete jít na věž, tak zaplatíte. Ale je z ní hezký výhled na Plzeň. Nad hlubokou propastí, která se nachází pod hradem je železná mříž, na kterou si zamilovaní zamykají zámek a klíč pak zahodí dovnitř, tím je jejich láska uzamčená.

Informace: Radyně je kamenný hrad u Plzně. Je na kopci, ale nebojte není to žádná makačka. Jen se trochu projdete. Váže se k němu i pár historek o Radoušovi, který zde žil. Ty si však můžete poslechnout až na místě. Radyně byla postavena roku 1356 - 1361 nejspíš podle plánu Michala Parléře a stavitele Karla IV. Hrad měl zajišťovat bezpečí obchodní stezky z Prahy do Řezna. Během staletí hrad mnohokrát změnil majitele. V roce 1920 ho od Adolfa Arnošta z Valdštejna koupil Starý Plzenec a do roku 1928 proběhla velká oprava hradu. Stavebně patří Radyně k rozvinuté pevnostní architektuře doby Karlovy. 

Reklama

Radouš: pověst

O založení hradu se dochovala pověst o mladíkovi s oslíma ušima, kozí bradkou a kančími kly, jménem Radouš, či Raden. Ten utekl před lidmi do lesa, kde nalezl kouzelnou knihu, s jejíž pomocí vystavěl pevný hrad, který pojmenoval po sobě a stal se pánem širého okolí. Měl postupně několik žen, z nichž každá mu porodila syna podobně zohaveného jako on sám. Všechny své ženy i s dětmi zabil. Jednoho dne přišla bouřka a Radena zabil blesk a hrad se zhroutil. Od té doby straší jeho duše na hradě.

 


Radyně je v noci krásně osvětlená. Uvidíte jí i z dálky.

 

 




Reklama

Nadmořská výška podlahy sklepení: 566,69 m.n.m.
Výška podlahy ochozu věže od podlahy sklepení: 21,18 m
Celková výška věže (uvnitř hradu): 22,13 m
Počet schodů při výstupu na ochoz věže: 118
Průměrná tloušťka zdiva paláce / věže: 2,3 m / 2,45 m
Hloubka cisterny / nadmořská výška dna 11,6 m / 553,1 m n/m




Výhled z věže Radyně na podzimní les.

 

Okolí Radyně

Cestou si můžete natrhat borůvky nebo houby.
Vylezte i na železnou vyhlídku s výhledem na Radyni.
Hledejte cestou putovní kamínky nebo cashky.
Cestou v lese můžete najít i studánku.




Reklama

Mapa:

Závěr

+ v lese se nadýcháte čerstvého vzduchu

+ můžete se tam něco dozvědět o hradu i Radoušovi

- nic mě nenapadá

Je to hezká procházka lesem na krásný hrad s vyhlídkou do okolí.

 

 






Diskuze

Pro vstup do diskuze se přihlašte


Reklama



Reklama