Nenechte se okrást! 5 znaků, které vám pomohou poznat podvodné weby

6. ledna 2023

Kalda
Hrozba podvodných webů číhá všude. V tomto článku vám ukážu, jak je poznat.


Podvodné weby jsou problém, který se stále zvětšuje a zdokonaluje. Jejich úkol je jednoduchý - vytáhnout z lidí osobní údaje nebo přístup k bankovnictví. Tyto weby vypadají například jako web banky, nebo pošty.
Dříve bylo jednoduché poznat podvodný web na první pohled, protože vypadal velmi jednoduše se špatnou gramatikou. V dnešní době se toto zlepšilo a je obtížnější podvodné stránky poznat, avšak ne nemožné.
Zde jsou znaky, podle kterých takový web můžete poznat:
  1. Zkontrolujte certifikát - zkontrolujte, zda vidíte vlevo nahoře symbol zámečku a ne nápis "Nezabezpečeno". Prohlížeče to již umí rozlišit. Jde o nejrychlejší způsob kontroly, který ale nemusí být úplně přesný. Jde o to, že prohlížeč rozpozná, zda web má zabezpečenou URL adresu pomocí protokolu "https://". Varianta bez "s" (http://) je nezabezpečená. Zabezpečení znamená, že web má vystavený certifikát, tento certifikát se musí pravidelně aktualizovat, aby zůstal platný.

    Reklama


  2. Zkontrolujte URL - v každém prohlížeči se zobrazuje nahoře a obsahuje různé symboly, čísla a písmena. Zobrazuje se bez protokolu. Ten se ukáže jen v případě, když někam do URL adresy kliknete. 
    Rozeberme si strukturu například URL adresy tohoto webu:
    • 1) zabezpečeno
    • 2) protokol https - tento web je zabezpečen
    • 3) může být www. nebo jiná subdoména (část před doménou například: idos.idnes.cz)
    • 4) doména - ta je důležitá hlídat
    • 5) doména nejvyšší úrovně = TDL - nejčastěji v ČR se používá .cz, .eu a .com
    • 6) zbytek adresy - odkazuje na jednotlivé stánky na tomto webu

    Doména je důležitá hlídat i včetně TDL. Podvodníci vsázejí na to, že uživatelé to nedokáží rozpoznat. Z toho důvodu se u propracovanějších podvodů můžeme setkat s doménami jako například "ceskaposta-cz.xy" místo skutečné domény "ceskaposta.cz". U méně propracovanějších může doména vypadat jako "jdHkm5d.xy" a aby to vypadalo lépe, tak dají název skutečného webu za první lomeno - "jdHkm5d.xy/ceskaposta". 
    Vše takto uvedené adresy jsou s nejvyšší pravděpodobností podvody!
  3. Pokud na webové stránce chcete platit, tak si vícekrát zkontroluje, zda je URL adresa taková, jako chcete. Když někam zadáte údaje o vaší kreditní kartě a dojde vám, že jde o podvod, ihned kontaktujete banku, ať kartu zablokují. Peníze, které vám podvodníci seberou se většinou nedají získat zpět!

    Reklama


  4. Základní pravidlo tedy zní: neklikejte na každý odkaz, co vám přijde emailem a dávejte si pozor na odkazy ve vyhledávačích označené malým písmem jako reklama
  5. U webových stránek a eshopů, které jste navštívili poprvé si zkontrolujte recenze. Ty si můžete zkontrolovat například na webu Heureka.cz.
Zkrátka informace o vás a vaší kreditní kartě nepište na každý web, co nabízí nejlepší cenu za zboží, nebo doplatek za balíček o kterém ani nevíte, že jste si objednávali.

Dávejte si na internetu pozor! Internet může být velmi nebezpečné místo.





Diskuze

Pro vstup do diskuze se přihlašte


Reklama



Reklama