Na výlet do Prahy

6. srpna 2022

Terka
Jestliže máte volný den a nevíte co s ním, tak i za každého počasí se můžete vydat do Prahy.


Úvod

Zdravím, vítám vás u dalšího článku s cestováním. Cestování je krásná věc. Objevujete mnoho míst, poznáváte jak jiné zvyky a tradice, tak i lidi. Dnes vyrazíme na místo námi známe a důležité. Je to Praha, jak jste si mohli povšimnout v názvu tohoto článku. Vždy, když jedu do Prahy, jdu se podívat na naše památky, které mě nikdy neomrzí sledovat. Otázkou je, jak tam ještě budou dlouho stát, nebo jestli na ně nenarazí nějací vandalové a naše památky nepoškodí. Už se to párkrát stalo a nebylo to nic příjemného a to jak pro sochy, tak i pro viníky. Vnašem zájmu je památky chránit a nepoškozovat je. Někdy za to lidé ani nemůžou. Mohou to udělat přírodní katastrofy, jako například povodeň, nebo vichřice. Je štěstí, že v našem státu takové přírodní katastrofy nejsou moc časté.

 

Praha

Praha je naše hlavní město a to už pěkně dlouho a stále vypadá dobře. Měli bychom být na ni pyšní a moc ji neznečišťovat. Je samostatným krajem a sídlí v ní prezident. Také je tam mnoho památek, kaváren, hospod a podobně. Vlastně je tam skoro všechno, na každém rohu něco najdete. Vždy když se tam vydám chci něco nového objevovat, vždycky se něco najde.




Historie

Dle legendy Prahu založila kněžna Libuše. Postavila se nad skalnatý útes nad Vltavou a prorokovala: "Město vidím veliké, jehož sláva hvězd se bude dotýkat." Město nazvala Praha a nechala tam postavit hrad. 

Reklama

Karlův most

Při každém příjezdu do Prahy navštívím Karlův most a z vrchu obdivuji Vltavu. Jezdí tam krásné lodě, které mě lákají. Snad na každém metru na mostě je nějaký obchodník se šperkama, nebo pohledy. Také tam potkávám malíře, kteří jsou velice nadaní. Most není ani tak vysoký, že se vám nemusí dělat blbě a je i dost široký.

Info: Jednou ze starých památek je také Karlův most, který stojí nad řekou Vltavou, naší nejdelší řekou. Most je starý 665 let. Stavěním mostu pověřili Petra Parléře. Karlův most je druhý nejstarší dochovaný most v Česku. Je z něj krásný výhled na Prahu a můžete tam vidět několik stánků, nebo hudebníků. Most zdobí několik barokních soch. Ty, co tam naleznete dnes, tam byly přidány na začátku 18. století. Od 20. století se nějaké sochy poškodili, a proto byly nahrazeny kopiemi.


Staroměstský orloj

Vždy, když jdu kolem orloje, tak si hlídám čas, abych stihla přijít v celou hodinu. I když už jsem jeho bimbání slyšela a viděla mnohokrát, pořád se tam něco mění. Může tam být jiné počasí, jiní lidé se přijdou kouknout a podobně.

Reklama

+ Jsou tam krásné památky.

+ Všude jsou kavárny a restaurace, takže nezůstanete o hladu.

+ Potkáte tam mnoho lidí, třeba i slavných.

- Je tam mnoho cizinců, ale to je už stejně všude.




Diskuze

Pro vstup do diskuze se přihlašte


Reklama



Reklama