Bylinky v našem okolí #2 - Třezalka tečkovaná

1. ledna 2022

Kalda
Zahrajte si na bylinkáře s Třezalkou tečkovanou. Znáte ji? Kdy ji můžete vidět i v přírodě? Roste i na zahradě? To vše zjistíte.


Úvod

Vítejte v druhém díle této série. Dnes vám tu představím zázračnou bylinku Třezalku Tečkovanou.

 

Reklama

 

Třezalka

Třezalka je bylinka, která kvete od července do září. Můžete ji najít jako květinu s rozvětvenými stonky a žlutým květem na okrajích lesů, cest a luk. Bylina je vysoká 25–60 cm. Jestli se bojíte, že to není ona, tak ji květ rozmáčkněte a měla by z ní vytéct červená šťáva. Má uklidňující účinky na náš organismus. Třezalka roste téměř po celé Evropě s výjimkou afrických oblastích. V České republice je Třezalka častá, ovšem v horách je vzácnější. Hlavní spásači jsou například mandelinky rodu Chrysolina a housenice pilatky.

 

Postupy

Čaj: Jedna čajová lžička na 1\4 litru vody. Třezalku jen spaříme a krátce vylouhujeme přibližně deset minut.

Janův olej: Olej z třezalky tečkované. Nazývá se také „Janova krev“ (podle sv. Jana Křtitele) a to díky barvě, kterou díky macerování květů třezalky tečkované získá. Je ale pravděpodobné, že třezalkový olej se využíval už v pohanských dobách. Květy a poupata třezalky si nasbíráme nejlépe v poledne za slunného dne. Vsypeme je do vhodné, uzavíratelné nádoby a zalijeme panenským olivovým olejem. Květy musí být zcela ponořené, jinak hrozí, že zplesniví. Nádobu uzavřeme a necháme stát tři týdny na slunném místě (např. na parapetu). Olej získá nádhernou červenou barvu. Poté směs scedíme přes čistou utěrku a květy ještě vymačkáme. Olej uchováváme v uzavřené nádobě nejlépe z tmavého skla.






Diskuze

Pro vstup do diskuze se přihlašte


Reklama



Reklama